Obłędne i wilgotne ciasto czekoladowe!

Witam,

Dziś propozycja na ciasto z keksówki. Jest idealne dla osób, które kochają czekoladę! Najciekawsza jest ilość mąki. Tak, dokładnie to 80 g. Nie ma tam żadnego błędu. Gwarantuje, że ciasto wyjdzie i będziecie się nim zajadać ze smakiem.

 

Składniki

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szczypty cynamonu
  • 80 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki konfitury wiśniowej lub porzeczkowej (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

 

Wykonanie

1) Masło, pokruszoną gorzką czekoladę oraz kakao rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia.

2) Ubi jajka z cukrem i cynamonem, na końcu dodając mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą partiami dodawać czekoladę i konfiturę.

 

 

3) Na koniec dodajemy namoczone rodzynki i mieszamy łyżką.

4) Całość wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

 

 

5) Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Pod koniec sprawdzajmy ciasto patyczkiem czy jest już upieczone.

 

 

 

 

Smacznego,

Wiki.

 

Przepis pochodzi ze strony http://nienazarty.blog.pl/?p=1082

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *