Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i sosem ketchupowym!

Witam,

Czas na wyśmienitą przekąskę naprawdę ekspresową w przygotowaniu! Nie dość, że jest pyszna to na dodatek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam:)

 

Składniki

  • arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżki keczupu
  • szynka typu włoskiego w plastrach (ok.10 plasterków)
  • ser żółty w plastrach
  • oregano, bazylia, sól, pieprz

 

Wykonanie

1) Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego.

2) W szklance przygotowujemy sos do posmarowania: ketchup, sól, pieprz, bazylię i oregano bardzo dokładnie mieszamy.

3) Smarujemy ciasto cienką warstwą naszego sosu, zostawiając po jednej stronie 1 centymetr pasek bez sosu.

4) Rozkładamy plastry szynki i sera żółtego i wszystko posypujemy bazylią.

 

 

5) Ciasto zwijamy w roladę zaczynając od dłuższej krawędzi.

6) Następnie otrzymaną roladę kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów.

7) Ślimaczki układamy na blaszce na papierze do pieczenia.

 

 

8) Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 stopni, 20 minut.

 

 

 

 

Smacznego,

Wiki.

 

Przepis pochodzi ze strony http://www.eksperymentalnie.com/2016/12/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z-serem-i-szynka.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *