Intensywnie ziołowy chlebek – idealny na grila

Witam,

Teraz czas na prawdziwą bombę! Jedliście kiedyś chlebek ziołowy? Jeżeli nie, to nawet nie wiecie jaki to wielki błąd. Chlebek idealnie pasuje do dań z grilla. Nie kroimy go, ale rwiemy po kawałeczku.

 

Składniki

 

Ciasto

  • 600 g mąki
  • 300 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

 

Masło ziołowe

  • 1 ząbek czosnku
  • 60 – 80 g cebuli
  • 5 łodyżek natki pietruszki – tylko liście
  • 5 łodyżek bazylii – tylko liście
  • 120 g pokrojonego w kostkę miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

 

Wykonanie

1) Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy (w Thermomiksie Interwał, czas 2 minuty).

2) Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.

3) Zabieramy się za masło. Czosnek, cebulę, bazylię i pietruszkę drobno posiekać  (w Thermomiksie czas 8 sekund, obroty 5).

 

 

4) Dodajemy masło oraz sól i mieszamy  (w Thermomiksie czas 25 sekund, obroty 6).

 

 

5) Rozwałkowane ciasto smarujemy masełkiem.

 

 

6) Kroimy pasy o szerokości około 5 centymetrów.

 

 

7) Pasy zwijamy w harmonijkę i przekładamy do tortownicy o średnicy 25 centymetrów. Odstawiamy na 5 minut.

 

 

 

 

8) Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 minut.

 

 

 

 

Smacznego,

Wiki

 

Przepis pochodzi z książki dołączonej do Thermomiksa „Thermoeuro”

7 comments on “Intensywnie ziołowy chlebek – idealny na grila

  1. Jeżeli chcesz odchudzić się zdrowo, bezpiecznie i na stałe skorzystaj z programu naszego centrum redukcji wagi. Oferujmy bezpłatne konsultacje przez cały czas odchudzania a także po jego zakończeniu. Nie musisz opuszczać posiłków. Możesz jeść trzy posiłki dziennie i jeszcze dwie przekąski! Dołącz do tysięcy zadowolonych osób które nie tyją po zakończeniu odchudzania.
    Wchodząc na stronę:

    http://www.idealnafigura.com/gberes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *