Surówka z pora, marchewki, jabłka posypana zielonym groszkiem

Witam,

Serdecznie wszystkich zapraszam na cykl „Surówkowy tydzień”. Od dzisiejszego dnia przez cały tydzień, na moim blogu będą pojawiały się ciekawe przepisy na surówki. Można to potraktować jako poświąteczny detoks :) Do uruchomienia cyklu „Surówkowy tydzień” skłoniło mnie również coraz większe pojawianie się świeżych warzyw na bazarkach i w sklepikach. Na pierwszy rzut idzie surówka z pora. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Składniki

  • por
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • pół puszki zielonego groszku konserwowego
  • jogurt naturalny (majonez, śmietana)
  • pieprz, sól

 

Wykonanie

1) Pora dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie paski i przelewamy wrzątkiem w celu sparzenia. Zostawiamy do przestudzenia.

2) Jabłko oraz marchewkę obieramy. Jabłko kroimy na tarce na grubych oczkach, a marchewkę na małych.

3) Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy i dodajemy odcedzony z zalewy groszek.

4) Dodajemy pieprz, sól oraz jogurt naturalny ( zamiennie można użyć majonezu lub śmietany, ja zawsze dodaje jogurt).

 

 

 

Smacznego,

Wiki.

Przepis pochodzi ze strony http://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/surowka-z-pora-i-marchwi,105128.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *