Tradycyjne Apple Pie

Witam,

Bardzo polecam przepyszne ciasto rodem z Ameryki. Zawsze chciałam zrobić Apple Pie ale jakoś nie mogłam znaleźć przepisu, który  by mi odpowiadał. Ostatnio przypadkiem trafiłam na jakąś stronę z przepisem właśnie na to ciasto. Efekt mnie powalił. Polecam Wam serdecznie.

 

Składniki

 

Ciasto kruche

  • 420 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330 g zimnego masła
  • ok. 160 ml zimnej wody

Nadzienie

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35 g mąki pszennej
  • ok. 70– 100 g cukru w zależności od kwaśności jabłek
  • szczypta cynamonu

 

Wykonanie 

1) Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).

2) Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować robotem kuchennym lub mikserem (używając haków do wyrabiania ciasta), aż całość będzie przypominać kruszonkę.

3) Dodać 140 ml bardzo zimnej wody i tak długo miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Resztę wody dodać tylko wtedy, gdy ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).

4)  Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

 

5)  Pod koniec chłodzenia, przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.

 

 

6) Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26 cm lub innej formy o niskim brzegu, nie polecam tortownicy, ponieważ ma ona za wysoki brzeg).

 

 

7) Na cieście rozłożyć jabłka. Ja jeszcze posypuje całość cynamonem.

 

 

8)  Drugą połowę ciasto również rozwałkować na grubość 2- 3 mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza to nałożenie całego ciasta na jabłka. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwość, którą ja zastosowałam, to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.

 

 

9)  Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 210°C (piekę przy ustawieniach góra- dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50 minut. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor.

 

 

 

Smacznego,

Wiki

 

Przepis pochodzi ze strony http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/369-apple-pie-amerykanska-szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *