Zapiekanka makaronowa z szynką, pieczarkami i cebulką

Witam,

Dziś kolejna propozycja na zapiekankę. Do tej użyłam makaronu typu rurki. Moja rodzina była zachwycona tym daniem.

 

Składniki

  • 300 g makaronu,
  • 350 g szynki konserwowej,
  • 2 cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag sera żółtego w kawałku,
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, suszona bazylia
  • 100 ml wody

 

Wykonanie 

1) Makaron ugotować al dente.

2)  Pieczarki oczyścić, pokroić w grubsze plastry, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Do pieczarek dodać pokrojone w piórka cebule i wszystko poddusić razem.

3) Gdy cebule się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość podlać wodą i wszystko przez chwilę dusić, a pod koniec doprawić.

4)Zawartość patelni połączyć z makaronem oraz przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

 

 

5) W osobnym naczyniu wymieszać jogurt naturalny (opcjonalnie śmietanę) ze startym serem oraz suszoną bazylią i polać tym zapiekankę.

 

 

 

6)  Piec  ok. 30 min w temp. 180 stopniach.

 

 

Smacznego,

Wiki

 

Przepis pochodzi ze strony  http://kuchennerewolucjejustyny.blogspot.com/2016/06/zapiekanka-makaronowa-z-szynka-i.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *