Muffinki czekoladowe z nadzieniem budyniowym

Witam,

Jeżeli szukacie inspiracji na święta polecam pyszne czekoladowe muffinki. Najlepsze są takie z nadzieniem budyniowym. Bardzo polecam.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 budyń czekoladowy

 

Nadzienie

  • 1 budyń – ja wybrałam waniliowy, ale może być dowolny smak
  • 0,5 litra mleka

 

Wykonanie

1) Zaczynamy od przygotowania budyniu i jego ostudzenia.

2) W pierwszym naczyniu musimy wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, budyń.

3) W drugim naczyniu składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, mleko.

4) Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

5) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 1/2 wysokości na to łyżka ostudzonego budyniu i na to ponownie ciasto.

6) Piec w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez około 25 minut.

Smacznego,

Wiki.

Przepis pochodzi ze strony http://2punkty-widzenia.blogspot.com/2015/09/muffinki-potrojnie-czekoladowe-z.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *