Drożdżówki „Cynamonki”

Witam,

Mam idealną propozycję na drożdżówki z nadzieniem cynamonowym. Są alternatywą dla drożdżówek z dżemem, marmoladą czy budyniem. Bardzo gorąco je polecam.

Składniki

Na ciasto

  • 100 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła

Na nadzienie

  • 250 g brązowego cukru
  • 65 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2,5 łyżki cynamonu

Wykonanie

1) Mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy delikatnie podgrzewając (w Thermomiksie czas czas 3 minuty, temperatura 37 stopni, obroty 3). Po tym czasie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min (w Thermomiksie ściągnąć pokrywę).

2) Masło roztapiamy w garnku na kuchence.

3) Dodajemy mąkę, sól i jajka i wyrabiamy ciasto (w Thermomiksie czas 5 minuty, Interwał).

4) Dodajemy roztopione, zimne masło i ponownie wyrabiamy ciasto (w Thermomiksie czas 3 minuty, Interwał). Ciasto będzie lekko klejące. Miskę, w które będzie rosło ciasto oprószamy mąką – zapobiegnie to przywarciu ciasta do miski.

5) Ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

6) Między czasie przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki – masło, cynamon i cukier dokładnie mieszamy (w Thermomiksie czas 20 sekund, obroty 4).

7) Po godzinie, uderzamy w ciasto pięścią i krótko wyrabiamy. Stolnice podsypujemy dużą ilością mąki i wałkujemy prostokąt.

8) Nadzienie wykładamy na rozwałkowane ciasto i równo je rozsmarowujemy.

9) Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry ok. 2 centymetry. Smarujemy jajkiem.

10) Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Smacznego,

Wiki

Przepis pochodzi ze strony https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/cynamonki-cinnabons/srvwz3w0-08777-273514-cfcd2-7kwp38c0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *