Kiełbasa w pikantnym pomidorowym sosie

Witam,

Jeżeli znudził Ci się kurczak, schab i mięso mielone na obiad proponuję wykorzystać kiełbasę! Zaproponuję Ci ciekawe połączenie!

 

Składniki

  • 40 dag kiełbasy (zwyczajnej, parówkowej)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów
  • kilka plasterków papryki konserwowej
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • cukier
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

 

Wykonanie

1)W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę  i lekko podsmażamy.

2) Następnie dodajemy starte na grubych oczkach marchewki oraz pietruszkę. Całość podlewamy zalewą z groszku i dusimy aż warzywa zmiękną – około 15 minut. Mieszamy co jakiś czas.

3) Następnie dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, groszek, pokrojoną na kawałki paprykę konserwową i zagotowujemy.

4) Następnie wkładamy pokrojoną w plasterki bez skórki kiełbaskę. Garnek przykrywamy i dusimy 10 minut.

5) Potrawa jest gotowa jeżeli warzywa są miękkie  a sos aromatyczny i gęsty. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem.

6) Danie może być serwowane w formie obiadu lub jako przekąska na ciepło w małych kokilkach.

 

 

Smacznego,

Wiki.

 

Przepis pochodzi z książki : „Kuchnia Polska – doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu” Ewy Aszkiewicz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *