Biszkopt czekoladowy – miękki, puszysty i jedyny w swoim rodzaju

Witam,

Przepisów na biszkopty jest mnóstwo, ale który z nich jest najlepszy i zawsze się udaje? Ja zniechęciłam się parę razy, ponieważ moje biszkopty przywierały, były oklapnięte lub bardzo się kruszyły. Na szczęście trafiłam na wspaniały blog NastoletnieWypiekanie! Z całego serca polecam przepis na biszkopt, z tego właśnie bloga!

 

Składniki

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady, startej

 

Wykonanie

1) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując.

2) Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, cały czas miksować, ponieważ piana nie może opaść!

3) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem ze startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.

 

 

4) Masę przelać do prostokątnej blaszki, najlepiej  o wymiarach 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

 

 

5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do „suchego patyczka”. Upieczony biszkopt ostudzić w uchylonym piekarniku.

 

Smacznego,
Wiki.
Przepis pochodzi ze strony http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/10/ciasto-bounty.html#

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *