Jabłecznik jak u babci!

Witam,

Jeżeli tęsknisz za smakami dzieciństwa, a konkretnie za babcinym jabłecznikiem, to koniecznie musisz skorzystać z poniższego przepisu. I to jak najszybciej!

 

Składniki

  • 2 kilogramy jabłek
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • cynamon

 

Wykonanie

1) Jabłka obieramy i rozdrabniamy ( w Thermomiksie 10 sekund, obroty 5).

2) Następnie dodajemy cynamon i dusimy 30 minut (w Thermomiksie 30 minut, 100 stopni, obroty 2).

3) Do naczynia wkładamy: mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka i wyrabiamy ciasto ( w Thermomiksie 1,5 minuty, Interwał)

4) Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

5) Na podpieczone ciasto dajemy jabłka.

6) Następnie na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.

7) Całość pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

 

 

 

Smacznego,

Wiki.

 

Przepis  pochodzi z rodzinnych źródeł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *