Ciasto Bounty, czyli coś dla miłośników kokosu i czekolady

Witam,

Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszne ciasto Bounty. Inspirowane było smakiem popularnego batonika Bounty. Każdemu polecam wypróbować ten przepis, w szczególności osobom, które kochają połączenie czekolady i koksu.

 

Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady, startej

 

Masa kokosowa

  • 600 ml mleka
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g masła

 

Polewa czekoladowa

  • 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 120 g masła

 

Wykonanie

1) Zaczynamy od biszkoptu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować – piana nie może opaść!

2) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem ze startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do „suchego patyczka”. Upieczony biszkopt ostudzić w uchylonym piekarniku.

4) Czas na masę kokosową. Mleko zagotować z cukrami, a następnie dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka (około 15-20 minut).
5) Po tym czasie do gorącej masy dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Masę pozostawić do wystudzenia.
6) Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej  do uzyskania jednolitej gęstej polewy. Następnie lekko przestudzić.
7) Ostudzony biszkopt wysmarować masą kokosową i schłodzić w lodówce 30 minut.

8) Następnie  wierzch ciasta polać polewą i ponownie schłodzić (ciasto najlepiej smakuję na następny dzień).

 

Smacznego,
Wiki.
Przepis pochodzi ze strony http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/10/ciasto-bounty.html#

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *