Syrop z cytryn i pomarańczy jako idealny dodatek do herbaty!

Witam,

Jeżeli znudziła Ci się tradycyjna herbata z cytryną, to proponuję zrobić pyszny syrop cytrynowo – pomarańczowy! Ma bardzo oryginalny i rewelacyjny smak. Bardzo polecam.

 

Składniki

  • 9 cytryn
  • 2 pomarańcze
  • 500 ml wody
  • 20 goździków
  • 2 szklanki cukru

 

Wykonanie

1. Cytryny i pomarańcze zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut.

 

 

2. Następnie szorujemy bardzo dokładnie skórki szczotką z płynem do mycia naczyń i obficie spłukujemy.

3. Żółtą część skórki z 3 cytryn ścieramy na tarce na małych oczkach.

4. Następnie miksujemy cukier i skórkę z cytryny (w Thermomiksie czas 25 sekund, obroty 10).

5. Dodajemy wodę oraz goździki i wszystko gotujemy (w Thermomiksie 10 minut, 100 stopni, obroty 1).

6. Następnie dodajemy sok z trzech cytryn bez skórki i gotujemy bez przykrycia (w Thermomiksie 30 minut, 100 stopni, obroty 1,bez miarki TM).

7. Resztę cytryn i pomarańcze kroimy w plasterki razem ze skórką – bez pestek i końcówek.  Do słoiczków wkładamy luźno plastry cytryn i pomarańczy i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy je do góry dnem.

 

 

 

 

Smacznego,

Wiki.

 

Przepis pochodzi z grupy na facebooku Thermomiks.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *