Ciasteczka czekoladowe, które smakują jak pieguski

Witam,

Szukając inspiracji na prezent z okazji Dnia Babci i Dziadka, natknęłam się na świetny przepis. Ciasteczka czekoladowe brzmiały bardzo dobrze. Po ich spróbowaniu wiedziałam, że będę wielokrotnie korzystać z tego przepisu. Są sto razy lepsze od sklepowych piegusek! Ciasteczka są bardzo miękkie i puszyste, a kawałki czekolady i rodzynek rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

 

Składniki

  • 130 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 140 g gorzkiej czekolady (minimum 50%)
  • garść rodzynek

 

Wykonanie

1. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki.

2. Masło, cukier, cukier waniliowy i jajko wymieszać (w Thermomiksie 2 minuty, obroty 3).

 

 

3. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól i wszystko wymieszać (w Thermomiksie 40 sekund, obroty 4).

 

 

4. Do masy dodać rozdrobnioną czekoladę i garść rodzynek.

 

 

5. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z masy formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego za pomocą dwóch łyżeczek. Odległości pomiędzy nimi powinny mieć około 5 centymetrów.

 

 

6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 11 minut do złocistobrązowego koloru. Studzimy je na kratce. Po całkowitym ostygnięciu zamknąć w hermetycznym pudełku.

 

 

 

Smacznego,

Wiki.

 

Przepis pochodzi z książki „Kulinarne abc”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *