Chlebek śródziemnomorski z oliwkami

Witam,

Serdecznie polecam pyszny chleb z oliwkami. Ma wyjątkowy smak. Kolejną zaletą jest to, że przygotowuje się go bardzo szybko, szczególnie jeżeli jesteśmy posiadaczami Thermomiksa.

 

Składniki

  • 230 g ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 6 łyżek oliwek
  • 20 gram oliwy
  • pół łyżeczki soli

 

Wykonanie

1) Wszystkie składniki – oprócz oliwek – włożyć do misy i wyrobić ciasto (w thermomiksie 3 minuty, wyrabianie ciast).

2) Po minucie dodać oliwki i dalej wyrabiać.

3) Gotowe ciasto przełożyć do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w piekarniu na 20 minut w 50 stopniach.

4) Po tym czasie pieczemy chleb przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

 

Smacznego,

Wiki.

 

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia smaków i zapachów” – książki dołączonej do Thermomiksa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *