Rafaello bez pieczenia na herbatnikach – dla miłośników kokosu

Witam,

Polecam przepyszne ciasto bez pieczenia. Szczególnie zainteresowane powinny być osoby, które kochają wiórki kokosowe. To rafaello bez pieczenia, które swoją bazę ma na herbatnikach. Bardzo szybki i prosty placek. Bardzo polecam.

 

Składniki

  • 500 g mleka
  • 160 g cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 1 opakowanie herbatników maślanych

 

Wykonanie

1. Do garnka wlewamy mleko i  dodajemy cukier, cukier waniliowy, 100 g wiórek kokosowych, żółtka,  mąkę pszenną i mąkę  ziemniaczaną i gotujemy. (w Thermomiksie 8 minut, 70 stopni, obroty 3).

2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i podgrzewamy (w Thermomiksie 2 minuty, 70 stopni, obroty 4).

 

 

3. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim układamy herbatniki, wlewamy połowę ciepłej masy, na to znów herbatniki i masa. Wierz posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

 

 

4. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

 

 

Smacznego,

A.

Przepis pochodzi z forum grupy Thermomiks na facebooku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *