Delikatne leczo z kurczakiem

Witam,

Często zastanawiamy się co szybko przyrządzić aby można było łatwo odgrzać. Moją propozycją jest leczo. Robię je bardzo często, szczególnie gdy jestem dłużej w pracy i wiem, że wpadnę głodna do domu. Dodatkowym atutem tej potrawy jest niska zawartość tłuszczu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • kilka pieczarek
  • ziemniaki
  • sól, pieprz, bazylia, papryka słodka

 

Wykonanie

1) Filety myjemy, kroimy w drobną kostkę i marynujemy w ulubionych przyprawach najlepiej całą noc lub chociaż na godzinę.

2) Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, następnie kroimy w poprzek w plasterki.

3) Mięso smażymy na oleju przez 10 minut.

4) Dodajemy pieczarki, cebulę i paprykę i dusimy 15 minut pod przykryciem.

5) Dokładamy cukinię, pomidory w puszce oraz przyprawy i dusimy 10 minut pod przykryciem.

 

 

Smacznego.

Wiki.

 

Przepis pochodzi ze strony https://www.przepisy.pl/przepis/lekkie-leczo-z-indykiem#szukaj/obiad filet z indyka/przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *