Aromatyczne ciasteczka czekoladowe z miętą

Witam,

Jutro Dzień Matki i postanowiłam oprócz kwiatków podarować mojej mamusi ciasteczka :) Wybór padł na te czekoladowe z miętą. Szkoda, że nie mogę podzielić się z Wami zapachem jaki wydobywał się z piekarnika :) Poezja. Zapraszam do przepisu :)

 

Składniki

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej mięty (około 10 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Wykonanie

1.  Masło rozpuścić (w Thermomiksie 3 minuty, 50 stopni, obroty 2).

2. Masło wymieszać z jajkami ( w Thermomiksie 30 sekund obroty 4).

3. Następnie dodać mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sól i miętę i wyrobić ciasto ( w Thermomiksie 40 sekund obroty 4 – przy pomocy kopystki).

 

 

4. Ciasto ma dość dziwną konsystencję. Wkładamy je do woreczka foliowego i umieszczamy w lodówce na godzinę.

5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

6. Ciasto podzielić na pół, jedną część ponownie włożyć do lodówki.

7. Z jednej połówki uformować  wałek i pokroić go na 20 kawałków (w oryginalnym przepisie jest podzielenia ciasta na 25 kawałki, co też zrobiła, ale myślę, że lepiej będzie na 20).

8. Z każdego kawałka uformować kulkę i układać na blaszce  w pewnych odstępach.

9.  Ciasteczka piec ok 15 minut i studzić na kratce.

 

 

 

Smacznego.

Wiki.

 

Przepis pochodzi ze strony http://www.przepisownia.pl/przepisy/ciastka-czekoladowe-z-mi%C4%99t%C4%85/461856

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *