Wyśmienite drożdżówki z budyniem

Witam,

Na pierwszy ogień idą drożdżówki z budyniem. Szybkie i bardzo smaczne. Jedyną ich wadą jest to, że szybko znikają z talerza. Przepis dostosowany do Thermomiksa :D Z przepisu wychodzi 12 drożdżówek.

Składniki

Ciasto

• 250 ml mleka
• 20 g cukru
• 500 g mąki
• 1 paczuszka proszku do pieczenia
• 1 żółtko
• 85 g oleju
• szczypta soli
• 20 g drożdży świeżych

Nadzienie

• 600 ml mleka
• 5 łyżek cukru
• 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku( na 500 ml mleka)
• 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku( na 500 ml mleka)

 

Wykonanie

1. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia.

2.Teraz ciasto. Mleko, drożdże i cukier podgrzewamy ( w Thermomiksie 37 stopni, 2 minuty, obroty 2). Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto ( w Thermomiksie 5 minut Interwał).

3. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części, każdą część rozwałkować w kształcie prostokąta zrobić 4-5 nacięć. Następnie nałożyć dwa rodzaje budyniu na część bez nacięć i zawinąć.

 

20160208_152523

 

20160201_180434

 

4. Posmarować białkiem. Piec 15-20 min w 200°C.

 

20160208_203646

 

Mam nadzieję, że będą smakowały.

Wiki

Przepis pochodzi ze strony:  
http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/szybkie-bu%C5%82ki-dro%C5%BCd%C5%BCowe-z-budyniem/492269

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *